Google Püf Noktaları..!

Arama yapmadan önce…

Öncelikle aramaya başlarken yazdığınız cümlenin harflerinin doğruluğundan emin olun. Birden fazla kelime girdiğiniz zaman karşınıza milyonlarca hatta milyarlarca sonuç çıkıyor. Bunlardan sadece iki yada üç tanesine tıklıyoruz. Bu durum hem internetimizin kotasını vakum gibi emiyor hem de aradığınıza ulaşmanız zaman alıyor. Sonra da diyorlar ki benim internet paketim neden bitiyor. Bu yöntemlerle aradıklarımıza ulaşmamız daha da kolaylaşacaktır.

Arama yaparken…

Google arama motorumuz sandığımızdan daha akıllıdır. Sadece aratmak istediğimiz kelimeleri onun dilinde yazmamız gerekir. Anahtar kelimelerimiz birden fazla ise (“…”) tırnak içinde yazarak kelimeleri bir bütün halinde karşımıza çıkarabiliriz. Tırnak içine almadığımız zaman kelime kelime arattığından çok fazla sonuç karşımıza çıkmaktadır.

Google büyük harf küçük harf algılaması yapamaz dümdüz yazabilirsiniz.

Bazı arama sonuçlarında virüs ve bilgisayarınızı tehdit edebilecek kötü yazılımlar içerebilir bu yüzden antivirüs programınız bilgisayarınızda kurulu olsun.

İnternette yer alan her bilgi doğru değildir. Doğru sonuçlara ulaşabilmek için iki üç sonuca ve kaynakların güvenilirliğine bakmak gerekebilir.

Hayatımıza kolaylık getiren arama yöntemleri…

inurl: Aranan kelimelerden ilkini web sitesinin URL’sinde yani adres satırında diğerlerini de metinde arar.

allinurl: Aranan kelimelerin hepsini adres satırında arar.

intitle: Aranan kelimeleri başlık satırında arar. (intitle:”istanbul tarihi”) şeklinde yazarsanız tırnak içerisindeki kelimeleri baz alarak sadece başlık satırlarında yer alan sonuçları karşımıza çıkarır.

intext: aranan kelimeler sonuçların metin kısmında yer alır.

filetype: Google tarafından desteklenen dosya formatında sonuçlar elde etmemizi sağlar. Mesela; pdf, ptt, txt, xls gibi uzantılara sahip dosyalara ulaşmak için bu yöntem kullanılır.

Örneğin; filetype:pdf Girişimcilik filetype:ptt kişisel gelişim. (ptt uzantısı powerpoint yani sunum dosyası halinde dosya indirebilmemizi sağlar.)

cache: Google’nin daha önce belleğinde sakladıkları güncel olmayan eskide kalmış fakat işimize yarayabilecek dosyalara erişebilmemizi sağlar. Örnek;www.ahmet.com.tr

info: Site hakkında bilgi verir.

link: Aranan siteye başka sitelerin vermiş olduğu bağlantıları bulur.

define: bir nevi sözlük görevi görür. Örnek; define;maden

inanchor: Aranan kelime sayfanın bağlantı tanım metinlerinde geçmelidir mesela; telefon inanchor:ucuz

related: Bir sitenin içerik olarak benzerini bulur.

OR: İki terimden birini bulmak istiyorsanız kelimelerin arasına OR kelimesi yazmanız yeterli.

KODSUZ ARAMA FİLTRELEME

Eğer kodlarla uğraşamam ben diyorsanız Google’nin ana sayfasında Gelişmiş Arama bölümü var oradan istediğiniz filtrelemeyle arama yapabilirsiniz.

AKADEMİK ARAMA

Akademik kariyeriniz varsa ve sadece akademik yazılarla ilgileniyorsanız “http://scholar.google.com/” sitesinden sadece akademik çalışmalara ulaşabilirsiniz.

GOOGLE EN ÇOK ARANAN KELİMELER

Google’de en çok aranan kelimeleri takip edip analiz yapmak istiyorsanız da sizin için önerebileceğim bir site var. “http://www.google.com/insights/search/” adresini kopyalayıp tarayıcınıza yapıştırmanız yeterli. 2004 yılından beri en çok aranan keilmelerin ayrıntılı bilgileri yer alıyor.

Okuduğunuz için teşekkürler. Eklemek istediklerinizi yorumlarda belirtebilirsiniz…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir