Adım Adım İnternet Bağımlılığı

Geçmişten Günümüze Sosyal Medya

Sosyal medya artık hayatımızın içinde. Günlük gazetelere ve son dakika haberlerine bakmak çok kolay, hatta çevremizdeki insanların neler yaptıklarına dair ip uçlarına ulaşmak artık neredeyse parmaklarımızın ucunda. Dur durak bilmeyen bir serüven gibi, her gün yeni güncellemelerle karşımıza çıkan ve kendimizi alıkoyamadığımız tehlikeli bir sektör.

1950’li yıllarda Türk Sanat Müziğinin yerine yabancı ve batı müziklerinin ülkemize lanse edilmeye çalışılması, 1990’lı yıllarda çizgi filmlere gizli mesajların yerleştirilmesi gibi toplumumuzun ahlakını bozacak unsurların artmasını göz önünde bulundurursak, sosyal medyanın da olumsuz yönde kullanılabileceğini söylemek boynumuzun borcu. Yoksa kaynak gösterilmeksizin ve nereden geldiği belli olmayan görseller eşliğinde dayatılan bazı hatalı bilgilerin yayılması Siyonizmin yeni silahı mı?

Ağzı Olan Konuşuyor, Fikri Olan Düşünüyor, Olmayan Eleştiriyor.

Yalan bir haberin sahteliğini anlayan her ne kadar çok insan olsa da, doğruluğuna inanan insanlar da var maalesef. Ses montajları, fotoğraflar üzerinde yapılan değişiklikler ve videolar üzerinde yapılan montajlar arttıkça, toplumların birbirlerine olan güveni de azalıyor. Artık insanlar yeni tanıştıkları kişilerin sosyal medya hesaplarını inceledikten sonra arkadaşlıklarını ilerletiyorlar, kimileri sen şu’cusun diyerek ötekileştiriliyor, kimileri de sen bizdensin denilerek standart bir fikir kalıbına sokuluyor. Farklı bakış açısıyla konuya açıklık getirmeye çalışan, aynı topraklar üzerinde yaşadığımızı dile getiren üç beş kişi ise acımasızca eleştiri yağmuruna tutuluyor.

Sosyal Medyada Kişilik Analizi…

Günümüzde sosyal medyanın kullanılış amacı günden güne değişiyor, uzun süreli kullanılan sosyal medya hesaplarından artık kişilik analizi yapılabilir hale geldi, bu durum insanları topluma karşı olumlu yönde mi, yoksa olumsuz yönde mi etkiler bilemeyiz. Bunu kişinin sosyal medyayı kullanım şekli belirler. Olumsuz etkileyebilecek sebeplerden örnek verecek olursak; İnsanları etkileme isteği, egosunu tatmin etme duygusu, beğenilme arzusu gibi bir çok hastalığı da peşine takıyor. Özellikle ergenlik çağlarındaki çocukların bilinçaltı mesajlarla dolu olan medya sektöründen olumsuz şekilde etkilenme olasılığı daha fazladır.

Jenerasyon Çatışması…

Günümüzde teknolojiden anlamayan yaşlı nüfusun git gide yalnızlaşmaya başladığını fark ediyoruz. Bunun sebeplerinden biri; bir kişinin kullandığı sosyal medya hesabının birden fazla olması diyebiliriz. Bayramları ve özel günleri sadece 140 karaktere sığdırıp, görüntülü arama teknolojisinden de faydalanarak hem tatili hem de ev ziyaretlerini aradan çıkartmayı düşünerek biraz ayıp mı ettik! Ne mutlu hem ziyaret edip hem de arayabilene…

Yaşlı nüfusun internetten uzak kalması, sosyal medyadan faydalanamaması her ne kadar jenerasyon kırılmasına yol açsa da hızla gelişen internet sektörü artık iletişimin vazgeçilmez kaynağı haline geldi. “beş dakika daha oturayım anne…” cümlesi bir çocuğun ağzında her ne kadar masum dursa da, kontrolsüz şekilde internet başına bırakılan çocuk için, o kaybettiği beş dakika, beş yıla dönüşebilir. Sık sık telefona bakma isteği, yerli yersiz yapılan cep kontrolleri, kolunda saat varken cep telefonundan saate bakmak gibi davranışlar teknoloji bağımlılığının belirtileri olabilir.

Teknoloji ve internet bağımlılığı…

Teknolojinin insan hayatına getirdiği sayısız faydaları vardır. Ancak bireyin kullanma şekli bu faydaları zarara dönüştürebilir. Teknolojiyi ölçüsüz ve amacı dışında kullanmaya başladığımızda hayatımıza ciddi zararlar verebilir. İnternet ve teknoloji bağımlılığı diğer bağımlılıklar gibi yeni bir teknolojik ürüne ulaşılamadığı zaman kişiyi güçsüz ve zayıf hissettirebilir, bu durum teknoloji bağımlısını ruhen çöküntüye uğratabilir, dolayısıyla çevresindeki insanlara karşı asabi ve asosyal davranışlar sergileyebilir.

Günümüzde bazı kuruluşların teknoloji ve internet bağımlılığını diğer bağımlılıklar ile aynı listeye koyup bu hastalığa karşı savaş açtıklarını biliyor muydunuz?…

Yazan: Ahmet Furkan Onat

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir